Viisi myyttiä ja yksi totuus sähkölämmityksestä

Sähkölämmityksen ympärillä leijuu monenlaisia mielikuvia ja uskomuksia, joista monetkaan eivät pidä enää nykypäivänä paikkaansa. Päätimme ottaa käsittelyyn 5 sähkölämmitykseen yleisesti liittyvää myyttiä ja tutkia, onko uskomuksissa mitään perää.

Myytti 1: Sähkölämmityksen hinta: sähkölämmitys on kallista

Tyypillisin harhaluulo sähkölämmitykseen liittyen on se, että sähkölämmitystä käyttämällä sähkölasku paisuu kohtuuttomaksi.

Tämä ei ole lainkaan totta, vaan sähkölaskun koko riippuu kokonaisuudesta, johon vaikuttaa monta asiaa. Merkittäviä tekijöitä ovat omakotitalon tai kesämökin ikä, rakennusmateriaalit, rakenteiden tiiviys, kohteen koko sekä asukasmäärä.

Nykyaikainen sähkölämmitys tarjoaa mahdollisuuden lämpötilojen erittäin tarkkaan säätelyyn, joka voi johtaa mojoviinkin säästöihin. Älykkään lämmitysjärjestelmän parhaita puolia on sen joustavuus: voit säätää eri huoneisiin eri lämpötilan käyttötarkoituksesta riippuen. Muista lämmitystavoista poiketen suora sähkölämmitys reagoi muutoksiin erittäin nopeasti, joten voit säätää huoneiden lämpötilaa alhaisemmaksi vaikka vain työpäivän ajaksi.

Nopean reagoinnin ansiosta sähkölämmityksessä pystyy hyödyntämään myös pörssisähkön hintavaihteluja. Näin esimerkiksi käyttöveden lämmittäminen voidaan ajoittaa halvan yösähkön aikaan. Hyvin eristetyssä talossa, jossa lämpö käytetään tehokkaasti ja sitä säädellään esimerkiksi sään vaihtumisen mukaan, sähkölämmitys on erittäin kustannustehokas tapa lämmittää.

Älykäs lämmitys kannattaa muistaa myös kesämökin lämmityksessä: mökki pidetään tyhjillä ollessa minimilämmöillä, ja etäohjauksen avulla mökki saadaan lämpimäksi juuri saapumista varten.

Yleisistä kuvitelmista poiketen sähkölämmitykseen siirtyminen ei myöskään vaadi suuria alkuinvestointeja. Sähkölämmitys onkin yksi helpoiten käyttöönotettavista lämmitystavoista. Sitä voi myös käyttää yhtä aikaa muiden lämmitystapojen kanssa, joten siirtyminen voidaan tehdä asteittain.

viisi myyttiä sähkölämmityksestä

Myytti 2: Sähkölämmitys ei ole turvallista

Me kaikki olemme lapsuudessamme kuulleet varoittelua siitä, että sähköpatterien päälle ei saa jättää verhoja, sillä ne saattavat syttyä tuleen patterin ollessa kuuma. Tämä mielikuva on nykyisellä tekniikalla täysin vanhentunut.

Patterit ovat nykyään hyvin turvallisia, niiden pintalämpötila ei nouse läheskään yhtä korkealle kuin aikaisemmin. Modernin sähköpatterin pintalämpötila ei nouse polttavan kuumaksi, joten se on turvallinen valinta myös lapsi- tai vaikka lemmikkiperheeseen. Sähköpattereita voidaan käyttää kaikissa kodin tiloissa märkätilat mukaan lukien.

Suora sähkölämmitys on turvallinen myös sähkökatkojen aikaan. Vedetön lämmitysjärjestelmä kestää pidemmänkin sähkökatkoksen ilman vahingoittumisen vaaraa. Sähköllä toimivassa lattialämmitysjärjestelmässä ei ole kuluvia osia, kuten pumppuja tai putkistoja.

Ammattilaisen toimesta oikein asennettu sähkölämmitysjärjestelmä on lähes huoltovapaa valinta vuosikymmeniksi eteenpäin.

Myytti 3: Sähköntuotanto on epäekologista

Sähköä tuotetaan esimerkiksi kivihiilellä, joka on suuri rasite ilmastolle. Eikös sähkölämmityskin ole sitten epäekologista? Väärin! Sähkölämmitystä käyttäessäsi voit valita tavan, jolla sähkösi tuotetaan. Tuuli-, aurinko- ja vesivoima ovat uusiutuvia energiamuotoja, joiden avulla talosikin lämpiää ekologisesti.

Samalla kun sähköautot ovat nousseet varteenotettavaksi vaihtoehdoksi polttomoottoriautoille, on suora sähkölämmitys tapa siirtyä ekologisempaan talon lämmitykseen. Öljylämmityksestä sähkölämmitykseen vaihtamiselle on tarjolla valtiolta rahallista tukea, ja energiaremonttiin voi hyödyntää myös kotitalousvähennyksen.

Ekologisuutta lisää myös edellä mainittu sähkölämmityksen hyvä säädettävyys ja nopea reagointikyky. Sähkölämmitystä on helppo säätää, joko tekoälyn turvin tai manuaalisesti, joten lämmityksesi voi nopeasti reagoida esimerkiksi lämpimiin säihin. Näin taloa ei lämmitetä turhaan, eikä lämpö karkaa harakoille.

viisi myyttiä sähkölämmityksestä

Myytti 4: Sähkölämmitys on vanhanaikaista ja poistuva lämmitysmuoto

Eikö sähkölämmitys ole menneen talven lumia ja jatkuvasti vähenevä tapa lämmittää? Itseasiassa, sähkölämmitys on sillä lämmitettävien rakennusten määrän mukaan yleisin tapa lämmittää Suomessa! 

Mahdollisuus yhdistää helposti erilaisia lämmitystapoja on suoran sähkölämmityksen ylivoimainen etu. Asumisviihtyvyys lisääntyy, kun samassa tilassa voidaan käyttää yhtä aikaa useita sähkölämmitystapoja, kuten lattia- ja kattolämmitystä, lämpöpattereita sekä lämpöikkunoita.

Sähkölämmitystä on myös helppo yhdistää muihin lämmitystapoihin, jolloin puhutaan hybridilämmityksestä. Hybridilämmityksessä yhdistetään useita erilaisia lämmönlähteitä, esimerkiksi suorasähköä, varaavaa takkaa ja ilmalämpöpumppua. Täydentävät lämmitysjärjestelmät toimivat varalämmönlähteenä ja pienentävät ostosähkön tarvetta.

Osa kokonaisuutta ovat lämmön talteenottolaitteet, jotka vähentävät energiankulutusta. Lämmön talteenottolaite on koneellinen ilmanvaihtoyksikkö, jossa poistuvalla ilmalla lämmitetään sisään otettavaa kylmää ilmaa.

Myytti 5: Sähkölämmitysratkaisut ovat rumia

Sähköpatterit eivät sovi tyyliini, valitsen siis toisen lämmitysmuodon. Jos mielessäsi pyörii kuva kellastuneesta 80-luvun sähköpatterista, nyt on päivityksen aika! Nykyaikaiset sähköpatterit ovat tyylitietoisen sisustajan valinta, sillä niitä on paljon erilaisia ja niiden asentaminen on joustavaa.

Sähköpattereita on erikokoisia, erimuotoisia, eri värisiä ja erilaisilla pinnoilla, kuten lasilla. Voit siis valita tyyliisi ja tilaasi sopivan patterin. Sähkölämmityksessä voidaan hyödyntää myös lattialämmitystä, joka on täysin näkymätön vaihtoehto.

Totuus

Parhaan energiajärjestelmän valinta vaatii tietoa ja perehtymistä, ja samat ratkaisut eivät toimi kaikkiin kohteisiin. Energiajärjestelmää mietittäessä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että oikein hyödynnettynä ja asennettuna sähkölämmitys on moderni, joustava, kustannustehokas ja ekologinen vaihtoehto niin kodin kuin vapaa-ajanasunnon lämmittämiseen. Sähkölämmitystä voi käyttää yhdessä muiden lämmitysmuotojen kanssa ja sitä on helppo säätää. Lisäksi sähköpatterit ovat tyylikkäitä - löydät varmasti tilaasi sopivan lämmitysvaihtoehdon.

Nobø Concept on sähkölämmityksen kokonaisjärjestelmä, jonka laadukkaat sähkölämmittimet, monipuoliset lattialämmityksen vaihtoehdot, älykkäät termostaatit ja kätevät lisävarusteet toimivat kaikki yhdessä pitäen huolen mukavuudesta ja säästävät lisäksi rahaa. Nobø Hub -järjestelmän ansiosta Nobø-tuotteet toimivat myös yhteistyössä ja etäohjaus sekä säännöllisten viikko-ohjelmointien asetukset onnistuvat helposti.